Herbie nieuw middel in strijd tegen fusarium?

Herbie nieuw middel in strijd tegen fusarium?

Nog steeds ondervinden Nederlandse sla-telers grote problemen met fusarium. Henk Meints van Thatchtec hoopt hun snel goed nieuws te kunnen bieden. Uit Italiaans onderzoek blijkt dat het biologische middel Herbie sporen van fusarium in de grond kan doden.

Het draait bij het proces Bodem Resetten allemaal om bacteriën. De grond wordt dankzij de bacteriën op een niet-chemische manier gedesinfecteerd. Dat gaat als volgt. Het plantaardige middel Herbie 72 wordt in de grond gespit. De grond wordt goed vochtig gemaakt en daarna blijft de bodem enkele weken afgedekt en op een minimumtemperatuur van 16 graden gehouden. De vrijgekomen bacteriën ‘ontsmetten’ de bodem.

Al sinds de ontwikkeling in 2010 is Henk druk bezig met het middel. Nu heeft hij uit Italie verrassende resultaten binnengekregen. Het Cersaa instituut heeft er onderzoek naar gedaan. “Ten eerste is nu ook door derden bewezen dat het Bodem Resetten nog steeds werkt bij lage doseringen, zoals 5 ton Herbie per hectare in plaats van 20”, laat Henk zien. “Dat scheelt natuurlijk in de kosten.”

Leuk meegenomen, maar nog veel blijer is Henk met het resultaat op Fusarium oxysporum. “Uit de Italiaanse testen is gebleken dat zelfs de moeilijk aan te pakken chlamydosporen de grond gedood kunnen worden, zelfs bij een hoge besmetting”, vertelt hij. De Italianen deden onderzoek naar de variant in tomaten. Ondertussen worden in de Filipijnen soortgelijke resultaten behaald met de bananenvariant.

In Nederland en België is fusarium natuurlijk vooral een probleem voor de sla-telers. Werkt het daar ook in? “We hebben in ieder geval een serieuze en bewezen kans”, houdt Henk een slag om de arm. Hij zoekt nu spelers in de sector om dit verder mee uit te zoeken. “Het hangt volledig af van hoe de Nederland telers reageren en of ze vertrouwen hebben in Bodem Resetten.  Twee jaar geleden was dat (nog) niet zo. Misschien België eerder.” Binnenkort praat hij wel met een Wageningse onderzoekster die EZ_sla-budget heeft gekregen en nu plannen aan het ontwikkelen is. “Zij wist zelf ook niet dat we al zo ver waren en wil wel meer weten.”

Ondertussen gaat ook in Italie het onderzoek door. Samen met CBC Biogard (een investeerder in het Italiaanse CERSAA-onderzoek) gaat Thatchec werken aan de uitrol in de Italiaanse markt. Voor volgend jaar staan vier demo’s in de groenten op het program.

Publicatiedatum: 21-11-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
AGF – Artikel ‘Herbie nieuw middel in strijd tegen fusarium’
Presentatie lezing Andrea Minuto 19-10-2017

 

Other Posts

Wilt u weten wat Bodem Resetten voor u kan doen, neem dan contact met ons op.

Contact