Herbie vooral effectief bij wortelonkruiden

Perceel met herbie en inundatie

Herbie vooral effectief bij wortelonkruiden

We krijgen steeds vaker de vraag of Herbie 72 ook werkt tegen onkruid. Het antwoord is ja; maar helaas (nog) niet voor alle onkruiden. In de praktijk zien we goede resultaten op het bestrijden van wortelonkruiden en zaden van cultuurgewassen. Helaas zijn de resultaten bij zaadonkruiden tot nu toe wisselend. We kiezen er dan ook voor om onze onderzoeken met Herbie 72 vooral te richten op wortelonkruiden en knol- en bolopslag.

Onderzoek uit 2016 laat resultaten zien van 99% doding van de knolcyperus. In 2018 hebben we dit in de praktijk getest door 7 ton per hectare Herbie 72, tot 35 cm diep in te werken op een perceel van 2,5 hectare en vervolgens weken onder water gezet. In het tulpengewas werd tot aan de oogst geen Cyperus waargenomen. Het vervolgonderzoek met een diepere grondbewerking liet zien dat pas in augustus enkele resterende onkruiden verspreid opkwamen.

In 2019 hebben we onderzocht of het wenselijk is om Herbie nog dieper in de grond te werken. We hebben hiervoor 2 percelen in onderzoek waarvan 1 volvelds via onder waterzetting (7 ton/ha) en 1 met een pleksgewijze behandeling met 24 ton per hectare met folie afdekking. Ook is een kas met Oxalis opslag behandeld omdat de kosten van stomen daar te duur waren.

Other Posts

Wilt u weten wat Bodem Resetten voor u kan doen, neem dan contact met ons op.

Contact