Thatchtec maakt duurzame oplossingen voor chemische middelen

Thatchtec maakt duurzame oplossingen voor chemische middelen

“Wereldwijd staat voedselproductie onder druk door de klimaatverandering, maar ook door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Hier moet wat aan gebeuren”

Een middel, dat wel aanslag en mos aanpakt, maar geen schade aan de natuur brengt? Het is voor Henk Meints, ontwikkelaar bij Thatchtec BV, inmiddels geen toekomstmuziek meer. Samen met Maral coatings uit Hoogeveen ontwikkelde Thatchtec BV een duurzaam bio-polymeer coatingproces. We vroegen Henk wat deze bio-coating doet, en waar het voor ingezet kan worden.

Thatchtec BV, dat ooit begon met het ontwikkelen van natuurlijke oplossingen om groene aanslag van daken te verwijderen, is inmiddels uitgegroeid tot een innovatief bedrijf dat zich voornamelijk richt op biologische grondontsmetting (bodem resetten) en specifieke bio-polymeercoatings. “Naast het ontwikkelen van biologische oplossingen, worden ze ook vroegtijdig al gecommercialiseerd om marktervaring op te doen,” vertelt Henk.

“We zijn op dit moment druk bezig met de productie van de glutencoating Mosskade, en ook met het ontwikkelen van een bio-coating om plastic op akkers te vervangen. De coating Mosskade zorgt er bij (bijvoorbeeld daken) voor dat de aanslag van dakpannen verdwijnt, en vervolgens lang schoon blijft. Dit in tegenstelling tot het schoonmaken met een hogedrukspuit.”

Een milieuvriendelijke oplossing

Naast het gebruik op daken wordt de glutencoating momenteel veel in boomkwekerijen en in de publieke ruimte toegepast, zoals op golfterreinen en in jachthavens. “Als de coating in het water, de grond of het riool terechtkomt, dan vergaat het op een natuurlijke manier. Het laat geen residu achter in de natuur en dat is het grote voordeel ervan”, legt Henk uit.

Omdat het geen schade aan het milieu brengt, is de coating ook in te zetten bij de productie van voedsel. “Wereldwijd staat voedselproductie onder druk door de klimaatverandering, maar ook door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Hier moet wat aan gebeuren. Teelten die ziektes bevatten en op chemische wijze behandelt worden, hebben effect op de gezondheid van mensen. Ik denk dat een oplossing te vinden is in het goed neerzetten van wat we nu al doen op het gebied van biologische bestrijdingsmiddelen, en hier meer aandacht en tijd in steken. In de professionele glastuinbouw wordt ons middel inmiddels ingezet in de strijd tegen levermos; de coating pakt de levermos aan maar niet het gewas.”

Thatchtec maakt duurzame oplossingen voor chemische middelen; Drenthe In Transitie 10-07-2018

 

Other Posts

Wilt u weten wat Bodem Resetten voor u kan doen, neem dan contact met ons op.

Contact